Salat del 3

Salat i køkkenet

Iceberg, saladin og grøn egeblad sammen med lidt andet guld fra Blakgården
Ernæring

Salater er generelt en meget vandholdig grøntsag, hvoraf 93-96% faktisk er vand. De er også meget energifattige og er ikke den store vitaminpille, da de færreste almindeligvis spiser 100 g salatblad eller mere på én dag. Salaterne indeholder dog noget af mange forskellige næringsstoffer:

Et udpluk af næringsstoffer pr. 100 g for nogle salater:
https://frida.fooddata.dk/

Af alle salattyperne er Romaine den eneste, der faktisk er en grov grøntsag, da den har et kostfiberindhold over 2 g. Resten omtales som fine grøntsager.

Opbevaring og holdbarhed

Salater opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 14 dage.

Ved 20°C holder de mindre end 2 døgn.

Salaterne egner sig ikke til frysning

Ideer i køkkenet

Alle salattyperne kan bruges rå til forskellig typer salatblandinger, som de fleste kender en blandet salat. De fleste salater kan dog også varmes fx ved stegning eller bagning i kort tid. Varm tilberedning af en salat er særlig velegnet for de bitre typer: Raddichio, julesalat, endivie og Zuckerhut, hvor bitterheden vil dæmpes lidt med varmen.

Kilder

https://videnommad.dk/leksikon/vis_leksikon.php?id=173

https://frida.fooddata.dk/AlpList.php