Salat i køkkenet
Ernæring
Salater er generelt en meget vandholdig grøntsag, hvoraf 93-96% faktisk er vand. De er også meget energifattige og er ikke den store vitaminpille, da de færreste almindeligvis spiser 100 g salatblad eller mere på én dag. Salaterne indeholder dog noget af mange forskellige næringsstoffer:
Et udpluk af næringsstoffer pr. 100 g for nogle salater:
Af alle salattyperne er Romaine den eneste, der faktisk er en grov grøntsag, da den har et kostfiberindhold over 2 g. Resten omtales som fine grøntsager.
Opbevaring og holdbarhed
Salater opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 14 dage.
Ved 20°C holder de mindre end 2 døgn.
Salaterne egner sig ikke til frysning
Ideer i køkkenet
Alle salattyperne kan bruges rå til forskellig typer salatblandinger, som de fleste kender en blandet salat. De fleste salater kan dog også varmes fx ved stegning eller bagning i kort tid. Varm tilberedning af en salat er særlig velegnet for de bitre typer: Raddichio, julesalat, endivie og Zuckerhut, hvor bitterheden vil dæmpes lidt med varmen.
Kilder